Fysiotherapie geeft je letterlijk

meer lucht.

Fysiotherapeutische behandeling is de belangrijkste therapie bij COPD. Met geprotocolleerde fysiotherapie wordt gericht gewerkt aan de conditie. Hiermee kunnen longaanvallen worden voorkomen of uitgesteld zodat de longen niet verder achteruitgaan. Dat blijkt uit promotieonderzoek van klinisch epidemioloog, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Emmylou Beekman van het Maastricht UMC+.

Gespecialiseerde COPD fysiotherapie.

De belangrijkste taak van de fysiotherapeut is het in kaart brengen van de fysieke beperkingen die het gevolg zijn van COPD. De behandeldoelen binnen de fysiotherapie worden gericht op fysieke activiteit, fysieke capaciteit en ademspierfunctie verbeteren of optimaliseren. Naast de beperking als gevolg van de aangetaste longen, zijn ook de lichamelijke en psychische gevolgen, zoals angst, benauwdheid en omgaan met de ziekte, belangrijk om mee te nemen.
Door de veelal langdurige behandelrelatie tussen patiënt en therapeut kan daarnaast bij uitstek aandacht worden besteed aan leefstijlverandering.

Met gespecialiseerde fysiotherapie voor COPD wordt geprobeerd longaanvallen te voorkomen door o.a. de lichamelijke conditie en spierkracht zo optimaal mogelijk te trainen. 

Een COPD therapeut is aangesloten bij het Chronisch Zorgnet, waardoor regelmatige bijscholingen en uitstekende kwaliteit gewaarborgd zijn. 

Vergoeding fysiotherapie bij COPD.

Vanaf 2019 wordt fysiotherapie en oefentherapie voor mensen met COPD GOLD 2, 3 en 4 vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het aantal behandelingen waarop u in het eerste behandeljaar en de daarop volgende jaren (de onderhoudsfase) aanspraak kunt maken, gemaximeerd.

Let op: het eigen risico is van toepassing op de fysiotherapie en de oefentherapie in de basisverzekering!

Vind direct een COPD fysiotherapeut.

Op zoek naar een COPD Fysiotherapeut bij jou in de buurt?

Klik dan op onderstaande button om op plaatsnaam een behandelaar te zoeken.

Zorgzoeker
COPD Plattegrond Nederland